sİMÜLASYON

SONLU ELEMAN ANALİZİ (FEA)  İLE MUKAVEMET DEĞERLERİNİ BELİRLEMEK.


FEA analizi matematik ve fiziğin birleştiği günümüz başta tasarım mühendisliğinin en önemli unsurlarından birisidir. FEA analizi nedir sorusunun en kısa cevabı, bir makine parçasının, bir makine sisteminin veya yapının, fiziksel etkiler karşısında vereceği tepkiler hakkında öngörülere ulaşmak için kullanılan bilgisayar tabanlı bir tekniktir. Bu tepkilerin karşılığı, stres, gerilme, deformasyon, titreşim, ısı dağılımı ve akışkan akışı gibi fiziksel kuvvetler olarak karşımıza çıkar.

Sonlu Eleman Analizi (FEA), bir sistemi veya yapıyı, gerçekte olduğundan çok daha küçük parçalara böler. Bölünmüş parçalara sonlu elemanlar denir. FEA yazılımı, fiziksel özellikleri kullanarak her bir sonlu elemanın nasıl davranacağını hesaplar. Daha sonra, tüm sonlu elemanların davranışını toplayarak sistemin veya yapının genel davranışını tahmin eder.

 

Makine parçasının, makine sisteminin veya yapının başlangıçta talep edilen fiziksel beklentileri sağlayabilmesi temel amaçtır. Tasarımcının önünde, tasarım ölçüleri, tasarımın şekli ve malzeme cinsinin seçilmesi gibi çok sayıda faktör ve her bir faktör için çok sayıda seçenek vardır. Tasarımcı geçmiş tecrübeleri ışığında ve yapabiliyorsa referans alabileceği örnekleri kullanarak bir tasarım yapar. Hesap yapılmamış bu tasarım üretici için üç ihtimal vardır;

  1. Her şey olması gerektiği gibi doğurur, optimum bir çözüm tasarıma yansımıştır.
  2. Gerçekleştirilen tasarım olması gerekenden daha zayıf olmuştur. Kurgulanan yapı ilk çalıştırıldığında veya kısa süre sonra kırılır, yıkılır veya yüksek sarsıntı sebebiyle makinenizde bulunan makine parçalarının arızalanmasına ve makinenizin ayarlarının sürekli bozulmasına sebep olur.
  3. Tasarım aşırı sağlam yapılmıştır, bu sağlamlık üreticinin faaliyetlerine ekstra maliyet olarak yüklenir.

Eğer FEA kullanmıyorsanız hangi ihtimalle çalıştığınızı asla bilemezsiniz. Yani yüksek maliyet ve çalışmayacak bir sistem kıskaçları arasında sıkışırsınız.

SONLU ELEMAN ANALİZİ (FEA) İLE OPTİMUM ŞASİ KONSTRÜKSİYON VE PARÇA MALİYET GETİRİSİ.

 

 

Bu konu önemlidir, şasi konstrüksiyonunuzu profil kullanılarak imal ediyorsanız ve sorun yaşamıyorsanız bu tasarımın optimum tasarım olduğunu kanıtlamaz. Söz gelimi et kalınlığı 10 mm olan 100x100 profil kullanıyorsanız ve gerçekte optimum kalınlığınız 8 mm ise şasiyi üretmek için satın almasını yaptığınız profillere %20 daha fazla para ödüyorsunuz yani pahalıya imal ediyorsunuz demektir.

 

Analiz yapılmadığında karşılaşacaklarınız kırılmış, kesilmiş ve eğilmiş parçalar olacaktır.